|
jakie jedzenie podnosi cisnienie? (kwoka) |
|
|
przeczytałam tutaj, że przy wysokim ciśnieniu należy wyeliminować sól z jadłospisu. Czyli sól podnosi ciśnienie. Co jeszcze? Jakie przyprawy i dania ? (więcej...) |
|
|
jakie ćwiczenia? (lisek) |
|
|
czy ktos moze wie jakie sa najlepsze cwiczenia na wzmocnienie serca tak aby nie dopuscic do podwyzszonych stanow cisnienia? (więcej...) |
|
|
czy można jakoś wpływać na obniżenie ciśnienia (Era) |
|
|
wiele się pisze o wysokim ciśnieniu i jego skutkach, ja chciałabym wiedzieć czy można jakoś wpływać na swoje ciśnienie(nie wiem np. zachowaniem)aby unikać podwyższania ciśnienia? (więcej...) |

Bradykardia
Przyczyną bradykardii jest również choroba niedokrwienna serca, kardiomiopatia lub inne wady serca. Bradykardia może również być rezultatem zażywania leków, toksyn oraz narkotyków.
Nadciśnienie - objawy
Jednym z głównym objawów nadciśnienia jest wyższe ciśnienie tętnicze: skurczowe o wysokości 140 mmHg (i więcej), rozkurczowe: 90 mmHg (i więcej). Niekiedy symptomy są niezauważalne, a pacjent o nadciśnieniu dowiaduje się podczas rutynowej kontroli lekarskiej.
Prawidłowe ciśnienie krwi
Kiedy nasze ciśnienie krwi wynosi więcej niż przyjęta norma i utrzymuje się przez dłuższy okres czasu, mówimy wtedy o nadciśnieniu. Podwyższone ciśnienie uszkadza ściany naczyń krwionośnych, co powoduje odkładanie się na ich ścianach cholesterolu oraz innych związków tworzących blaszki miażdżycowe.