Podwyższone ciśnienie

podwyzszone-cisnienie_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • przeczytałam tutaj, że przy wysokim ciśnieniu należy wyeliminować sól z jadłospisu. Czyli sól podnosi ciśnienie. Co jeszcze? Jakie przyprawy i dania ?...(więcej)
  • czy ktos moze wie jakie sa najlepsze cwiczenia na wzmocnienie serca tak aby nie dopuscic do podwyzszonych stanow cisnienia?...(więcej)
  • wiele się pisze o wysokim ciśnieniu i jego skutkach, ja chciałabym wiedzieć czy można jakoś wpływać na swoje ciśnienie(nie wiem np. zachowaniem)aby unikać podwyższania ciśnienia?...(więcej)

Forum

jakie jedzenie podnosi cisnienie? (kwoka)
przeczytałam tutaj, że przy wysokim ciśnieniu należy wyeliminować sól z jadłospisu. Czyli sól podnosi ciśnienie. Co jeszcze? Jakie przyprawy i dania ?
(więcej...)

1
jakie ćwiczenia? (lisek)
czy ktos moze wie jakie sa najlepsze cwiczenia na wzmocnienie serca tak aby nie dopuscic do podwyzszonych stanow cisnienia?
(więcej...)

1
czy można jakoś wpływać na obniżenie ciśnienia (Era)
wiele się pisze o wysokim ciśnieniu i jego skutkach, ja chciałabym wiedzieć czy można jakoś wpływać na swoje ciśnienie(nie wiem np. zachowaniem)aby unikać podwyższania ciśnienia?
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest większe, słoń czy księżyc

podwyzszone-cisnienie_ciekawostki

Ciekawostki

Bradykardia
Przyczyną bradykardii jest również choroba niedokrwienna serca, kardiomiopatia lub inne wady serca. Bradykardia może również być rezultatem zażywania leków, toksyn oraz narkotyków.

Czy wiesz, że...

Nadciśnienie - objawy
Jednym z głównym objawów nadciśnienia jest wyższe ciśnienie tętnicze: skurczowe o wysokości 140 mmHg (i więcej), rozkurczowe: 90 mmHg (i więcej). Niekiedy symptomy są niezauważalne, a pacjent o nadciśnieniu dowiaduje się podczas rutynowej kontroli lekarskiej.

Polecamy

Prawidłowe ciśnienie krwi
Kiedy nasze ciśnienie krwi wynosi więcej niż przyjęta norma i utrzymuje się przez dłuższy okres czasu, mówimy wtedy o nadciśnieniu. Podwyższone ciśnienie uszkadza ściany naczyń krwionośnych, co powoduje odkładanie się na ich ścianach cholesterolu oraz innych związków tworzących blaszki miażdżycowe.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.). Leczenie bólu ostrego i przewlekłego przy użyciu substancji metamizol, podawanej w formie doustnej lub parenteralnej było wielokrotnie poddawane ocenie klinicznej.